Jestliže hovoříme o vzduchotechnice, hovoříme o jakémsi procesu výměny. Vzduchotechnika zabezpečuje přívod a následný odvod vzduchu z interiéru. Zatímco přiváděn je do místností vždy čerstvý vzduch, odváděn je díky vzduchotechnice vydýchaný, odpadní vzduch. Zmiňované klimatizace spadají právě pod křídla jednoho obrovského pojmu zvaného “vzduchotechnika”, jsou jen další moderní technologií, která s tímto odváděným a přiváděným vzduchem může různě pracovat, upravovat ho (například zvlhčovat, ochlazovat, ohřívat).

Jak lze zabezpečit výměnu vzduchu?

Zabezpečit správnou výměnu vzduchu jde hned několika způsoby. Buď to lze klasickou přirozenou formou v podobě pravidelného větrání, která je však nevyhovující a nedostačující, pak to lze nuceně s pomocí ventilátorů, které mohou se vzduchem různě pracovat a upravovat ho, a v neposlední řadě lze zabezpečit výměnu vzduchu kombinovanou formou, a to tedy tak, že se spojí přirozená a nucená výměna vzduchu.

Pojem vzduchotechnika lze tedy chápat také jako kompletní zabezpečení výměny vzduchu. Spadají pod pojem nejjednodušší ventilátory i složité systémy, které zajišťují výměnu vzduchu v průmyslových objektech, kde se uplatňují hlavně vzduchotechnická potrubí nebo regulační zařízení pro automatický provoz a podobně.

vzduchotechnika

Kde se nejčastěji setkáme se vzduchotechnikou?

Nabízí se otázka, kde se se vzduchotechnikou můžeme nejčastěji setkat. Nejčastěji se s ní můžeme setkat například v komerčních nebo kancelářských objektech či v průmyslových halách, stále častěji se však vzduchotechnika v podobě čističek vzduchu či klimatizací objevuje i v domácnostech.

Co znamená rekuperace?

Rekuperace je zpětné získávání tepla. Jakou má ale rekuprace účinnost, využití a jaké je cena? Snížení provozních nákladů systémem řízeného větrání s rekuperací je hodně vyhledáváné a doporučujeme raději kontaktovat naše odborníky na tel 603 843 177 nebo napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.