Výhody tepelného čerpadla

  • Nízké provozní náklady
  • Bez obslužnost
  • Ekologičnost

K hlavním výhodám tepelného čerpadla patří nízké provozní náklady. Samozřejmě každý typ tepelného čerpadla má jiné provozní náklady, ale obecně je lze považovat za nízké. Nejnižší provozní náklady jsou u tepelného čerpadla typu voda-voda, o něco málo vyšší jsou pak u tepelného čerpadla vzduch-voda.

K dalším výhodám patří to, že tepelná čerpadla jsou bez obslužné. Stačí je jen nastavit a poté budou fungovat sama. Zapomeňte tedy na doby, kdy jste museli pracně přikládat do kotle! Navíc jsou ekologické. Dnes se na životní prostředí dbá, chrání se a zbytečně se neznečišťuje. Udělejte i vy něco pro životní prostředí a pořiďte si tepelné čerpadlo, které se z hlediska obnovitelné energie jeví jako recyklační stroj. Při fungování tepelné čerpadlo nijak neznečišťuje okolí zplodinami, hodí se tak jak do domácností na vesnicích, tak do domů ve městech.

Nevýhody tepelného čerpadla

  • Vyšší pořizovací cena
  • Způsob zapojení

Každá věc má svůj rub i líc, u tepelného čerpadla to není jiné. Nevýhodou tepelného čerpadla je vyšší pořizovací cena, kterou však lze nyní snížit díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám. Dotace se vztahují i na tepelná čerpadla, což vás jistě potěší. Další nevýhodou může být způsob zapojení tepelného čerpadla do topného systému.

V konečném důsledku je však výhod více než nevýhod, investice do tepelného čerpadla je tak skutečně dobrý nápad.