Mnozí lidé se domnívají, že klimatizace škodí zdraví proto, že jsou vždycky nemocní, když stráví nějaký čas v místnosti, která je klimatizovaná. Na vině však nejsou samotné klimatizace, na vině je buď slabý imunitní systém člověka, který už je pravděpodobně i napaden nějakým virem či bakterií, nebo je na vině nerespektování jednoho zásadního pravidla, a sice takového, že rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nesmí být vyšší než šest stupňů Celsia.

Obavy z nemoci jsou proto neoprávněné, klimatizace ve skutečnosti zdraví neškodí, naopak mu dokonce prospívá. Nevěříte?

Klimatizace jako čističky vzduchu

Při výběru klimatizace investujte raději do dražší, leč kvalitnější klimatizace, které dokážou fungovat jako čistička vzduchu. Kvalitní klimatizace v sobě mají zabudovaný opravdu výkonný filtrační systém, který dokáže vzduch v interiéru vyčistit od bakterií, prachu, alergenů nebo od jiných hrubých nečistot či pylu.

Po namontování klimatizace si klimatizaci dobře nastavte, a to na zmiňovanou doporučovanou teplotu, aby imunitní systém a organismus člověka netrpěl.

klima

Jak nastavit klimatizaci

Aby se předcházelo jakýmkoli zdravotním postihům, dodržujte nejen zmiňovaných šest stupňů rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou, ale navíc nenechávejte klimatizaci zapnutou po celý den. Zařiďte, aby proud studeného a chladného vzduchu nesměřoval přímo na osoby, ale aby směřoval do volného prostoru. Otáčky ventilátoru nastavte na minimum a občas vyvětrejte, i když se zdá být vzduch v interiéru příjemný.

Citliví jedinci si musí dávat pozor na výkyvy teplot.