Klimatizace je moderní prostředek pro zajištění příjemného mikroklimatu v budovách. V dnešních moderních a dobře izolovaných bungalovech, kde venkovní tepelné zisky jsou minimální, se berou v potaz také vnitřní tepelné zisky (teplo od lidí, z vaření, od počítačů, žehličky atd.). Tyto vnitřní zisky lze odstranit větráním za pomoci vzduchotechniky nebo si můžeme dopomoct klimatizací, přičemž doporučujeme montáž alespoň jedné klimatizace do prostoru kuchyně, která bývá v dnešní době většinou propojená s obývacím pokojem. V tomto prostoru oceníte klimatizaci také v létě při extrémních teplotách, kdy může docházet k přehřívání vnitřního vzduchu i u dobře izolovaných staveb. Moderní klimatizace umí ale také přitopit, když to zrovna potřebujete.

Do rodinných domů se nejlépe hodí klimatizace o menším chladícím výkonu od 2kW do 3,5kW se systémem vzduch-vzduch. Výhoda klimatizačního systému typu vzduch-vzduch oproti jiným systémům je takřka okamžité zlepšení vnitřního mikroklimatu v domě.

Klimatizační systémy dále nabízejí mnoho variantních řešení, co se týká účinnosti, filtrace vzduchu či jeho ionizace (obohacování kyslíkem), ale i hubení alergenů a likvidace bacilů. Tyto vlastnosti pak odpovídají výsledné ceně nabízených klimatizací. Nejlevnější klimatizace v základní variantě mají pouze základní filtraci, cenově vyšší úrovně klimatizací mají pak více funkcí. Nejdražší jednotky jsou ty, které jsou designované a s oblibou je využívají architekti. Samozřejmostí u klimatizační jednotek začíná být i možnost ovládání přes wifi.

Rozdělení klimatizací dle velikosti instalace:

Splitová jednotka

  • pouze jedna venkovní jednotka k jedné vnitřní jednotce ( = základní varianta jedné jediné klimatizace v rodinném domě)
  • hodí se k instalaci do rodinných domů
  • velmi rychlá instalace (většinou pouze jeden pracovní den)

klimatizace

Multisplitová jednotka

  • jedna venkovní jednotka k více vnitřním jednotkám ( = rozšířená varianta, kdy je klimatizace umístěna v hlavním obytném prostoru a další jednotky například v ložnici, v dětském pokoji, pracovně aj.)
  • hodí se k instalaci do rodinných domů
  • každá vnitřní jednotka je propojena zvlášť chladírenským potrubím
  • délka instalace je závislá na konkrétním řešení

VRV jednotka

  • jedna venkovní jednotka k více vnitřním jednotkám
  • z venkovní klimatizace vychází pouze jedno chladírenské potrubí, které se dále rozvětvuje pomocí tzv. refnetů do jednotlivých vnitřních klimatizací
  • nehodí se k instalaci do rodinných domů – technologicky jsou sice mnohem vyspělejší než výše zmíněné typy klimatizací, ale za cenu mnohonásobně vyšších pořizovacích nákladů

Reference instalace klimatizace z poslední doby:

  • soubor klimatizací v Novém Jíčíně pro firmu Innogy Česká Republika a.s., kde byla instalována 1 miniVRV jednotka a 3 multisplity, do kterých bylo napojeno celkem 17 vnitřních jednotek (vše značky Daikin)
  • soubor klimatizací v Olomouci pro firmu Innogy, kde byly instalovány 2 multisplity, do kterých bylo napojeno celkem 8 vnitřních jednotek (vše značky Daikin)

Klimatizaci Daikin si můžete nechat namontovat od naší firmy, velmi oblíbenou klimatizační jednotkou je například jednotka Comfora. Více informací o této klimatizaci najdete na webu firmy Daikin.